Monday, November 17, 2008

mari bermuhasabah diri

post yg agak panjang.sile regangkan bola mata anda.hehe :)
okey,mula2..sile perhatikan gmbar2 ini..



*hanya copy paste saja ini gmbr.tlh di jumpai dlm internet

ini mengingatkan saya bhw kite ni manusia xlah hebat mane..
kecik je kite dlm dunia ni.

Gmbr2 ini memperlihatkan persepsi kita bile melihat sesuatu perkara. Jika kita lihat gambar 1, macam2 kita boleh ditafsirkan. Tak mustahil ada yg mengatakan ianya adalah gambar tapak sulaiman.
Tapi bila di zoom out gambar tersebut, ternyata ia adlh sebahagian balong ayam dari sebuah situasi yang berbeza dari pemikiran asal sewaktu melihat gambar 1.
Seterusnya bila satu-satu gambar di zoom out, ternyata persepsi dan realiti semakin bercanggah.

Maka, janganlah kita melihat sesuatu perkara dari satu sudut kecil sahaja. Lihatlah dari sudut pandang yang lebih luas. Ternyata persepsi akan jadi lebih adil dan berbeza, malah akan jadi lebih hampir pada realiti sebenar, InsyaAllah :)

saye ske gmbr nih sebab..ia buat kita terpikir dan muhasabah diri kan?

ia menunjukkan betapa kecil cinonetnye dah halusnya kita di bumi Allah ini. Jgnlah kita brbangga dgn apa yg ada tetapi seharusnya bersyukur dengan nikmat yg telah Allah pinjamkan pada kita buat sementara di bumi ini.
'Jika kita rasa hebat atau besar sebenarnya ada makhluk lain lagi yang lebih hebat dan besar dari kita.'

Tapi siapa pun kita, kita tetap berpijak di bumi yg sama..
kesibukkan dunia bkn satu halangan utk kita terus bertafakur pada yg maha Esa!
(koh koh koh,prigtn utk diri sendri jugak ni)

Betapa dalamnya pemikiran si pelukis ni.
syukur lah ade lg org2 cmni utk bg kite sume kesedaran :)


akhir kata,igt lah..kita ni kecil sahaja, ALLAH MAHA BESAR.
salam!

8 comments :

chef hasyimah said...

tajuk post ni patut-nya
balong ayam ku sangka tapak sulaiman :)
anyway cik nad
mmg benar katamu itu
apa barang mem-bangga diri??
alih2 liang lahad gak tempat kita
sama je~
dari tanah kembali ke tanah
terima kasih krn mengingat kan sy kpd tuhan
sy mahu solat skrg :)
(pesanan pada diri :jgn main tenet je keje) wahahaha

ilham5 said...

input yg baik.

Moon said...

wah... hebat.. bat!

thanks for sharing :)

EP_JB said...

style seyh

faragadisbiasa said...

aha.patotnye kaw smbung agy gamba tuh nad..
bumi tuh plak dalam ensiklopedia.ensiklopedia tuh plak dalam wikipedia.
muahahaha~
merepek2

azie said...

woahh.. kekaguman.. tanx fo posting da pic.. = )

kak dee said...

-haha..x reti lak pulakk :p

-welkam azie

anaspamie hz said...

nad nk gmba ni bley? suke tgk. mekaseyh!