Wednesday, September 21, 2016

Hani Sofia the first- labour story

7 oct 2015
Mama dah mula risau sebab lg 3 hari due date Hani sepatutnya keluar. tapi takde tanda2 lansung. Muka kaki dan tangan tak kembang, takda rasa sakit lansung. So google2 cara untuk mempercepatkan bersalin. Antara suggestion yg mama ingat, kena jalan itik and banyakkan berjalan..so thay day mama pun try lah berjalan itik dalam rumah.tapii sekali tu jela buat. Sebab mengah gilee. Next, mama jalan2 keliling apartment kita. ada la 6 round kot. lol..padahal sebelum ni kalau pusing 2 round pun dah mengah teruk.. pastu naik rumah still xde pape tanda.

Takpelah kita rilek dulu makan puas2. That week papa ada submission kt office. So hari hari papa balik lambat. Around 10 selalunya baru sampai rumah..mama masakkan roti pizza daging korban yg dah di marinate. Hahaha igt lagi sebab itu la last dish mama makan before bersalin

Malam 7hb tu perut dah kerap mengeras. tapi tak sakit pun. So ingat kan maybe effect round 6x petang tadi tu kot.. Tapi try juga record timing cramp tu. Eh nampaknya consistent selang 5 mins baby mengeras..so bila papa awak balik tu sambil teman dia makan, cakap la kat dia pasal ni. Terus dia ajak pi hospital untuk check. Yang mama ni pulak takmau pegi lagi sebab takut nanti false alarm je. Dah la papa tak tido lagi dari semalam tu..pastu nanti penat menunggu je kat hospital tu. Tapi papa kata pergi jugak.. So ikutla zzzz. Lepas dah siap kemas dapur, kemas bilik settle lipat kain semua dalam pukul 12tengah malam bertolak lah kami ke Hospital Selayang.

8 Oct 2015
Sampai je, mama kena masuk bilik PAC utk check. Dalam tu ada dalam 5-6 patient waiting and yang dekat atas katil pun penuh patient menunggu untuk dihantar ke labor room. Tunggu punya tunggu pukul
2pagi baru sampai turn. So babai la papa awak tu sebab untuk check dekat PAC ni suami tak dibenarkan masuk. Nurse pun pasang alat CTG dan interview tanya last makan apa semua tu..so baringlah mama sorang-sorang keboringan..report CTG yg keluar terus dari mesin tu nurse ambil and bagitahu yang contraction sekarang ni dah kuat. ape terms dia cakap haritu tak ingat. Nurse kata kuat macam ni selalunya dah 6cm ke atas. So doctor check dilation, tapi rupanya baru 3cm. di Hospital Selayang selalunya 4cm onwards baru ditahan kt wad. Supposedly mama kena balik lah..tapi sebab dh mild contraction, doc tak bagi balik.. berhuhuhu la mama duduk kat waiting area lepas kena check sebab nak tunggu ward.

Masa tu tak sakit lagi cuma rasa tak selesa je bila duduk. Rasa nk berguling atas katil je mcm udang sebab lenguh sangat belakang. Hehe and masa tunggu tu sempatla makan roti, air milo, bergurau dengan papa awak..kitorang rasa baby mesti lahir punya harini..pastu papa tanya, cakap sape ek yang lahir 8 oct. Meh tengok kat fb jap..sekali check ade sorang member ofis dia. Hahaha tergelak ktorg sbb budak tu loqlaq sikit. Nuar nama dia

Then pukul 3.30pagi nurse dekat counter dah keluarkan surat untuk masuk wad.so papa kena pergi dekat emergency untuk buat deposit sebab after office hour memang semua urusan bayaran dibuat kat emergency je..so tinggal la mama sorang2. Dah pukul 4pagi, papa awak tak balik lagi kt waiting area nih. haduh bosan..dalam dok tengok-tengok orang, mama rasa mcm basah je kain batik ni. Sekali tengok kt lantai omg air ketuban dah pecah!! T.T paniccc and maluuu!!

Taktau nak buat ape..nak bangun bgtau nurse kt counter segan sebab dkt belakang ade 2 couple.. kalau berdiri mesti la dorang nampak kain dah basah..haha.. terusla mama call papa awak suruh cepat sikit settlekn bayar deposit tu.. tak lama lepas tu papa pun sampai and bgtau kt nurse yg air ketuban dah pecah. Diorg suruh masuk dalam PAC balik untuk check dilation. Katil dekat PAC penuh la pulek. Again. So diorg bagi katil emergency kt ceruk untuk check. doctor datang check and kata baby dah berak dalam air ketuban but dilation baru 4cm. I dont know what that means. err tapi diorang nampak panic. pastu nurse pun explain kalau dah berak dalam ketuban ni bahaya.. diorang kena monitor jantung baby. If possible diorang nak normal delivery..tapi nak tunggu dilate to 10cm tu akan takes time..lagi-lagi anak first.so kalau jantung baby suddenly tak ok, diorang akan terus czer.. T_T

Then mama ditolak masuk labour room oleh nurse-nurse and tak lama pastu papa awk masuk. papa lah tolong tukar baju semuatu. Ahaa nak cite ni, lepas air ketuban pecah tu, contraction yang datang ganas-ganas. Tak tahan sungguh nak menahan contraction tu. Lunyai tangan papa awak kena genggam.nurse pun lepas dah siap set up, diorang keluar.diorang kata akan datang check sekali sekala.and everytime nurse datang nak check on me mesti mama cakap tak tahan dahh boleh tak nak push jee..haha..nurse cakap jangann selagi diorang kata tak lagi..nurse cakap anak first ni lambat biasanya nak buka 10cm.so diorang expect 1jam, 1cm. so ikutkan pukul 1030am la diorang expect Hani keluar..dalam pukul 6pagi macam tu dah tak tahan sangat sakit, minta kt nurse nak epidural. pastu banyak pula borang nak kena baca.basically borang tu cite pasal risiko-risiko kalau amik epidural la..bila dah selesai baca.. nurse kata okey pukul 8 nanti baru doc datang cucuk ye puan. policy kt sini doc on call tak boleh cucuk epidural. Takut tersalah ke ape ke kan..OMG T_T lagi 2 jam nak kena tggu ubat tahan sakit T.T  

Rasa nak nangis laa time tu. Tapi dah reminded awal2 untuk conserve energy..so redha jela tahan sakit. Afwaz pun tak putus-putus baca doa nabi yunus and suap kurma yg dah cubit kecik2 dengan air zam zam..at 7.30am macam tu rasa sakit yang tak terperi lagi dahh.. inform nurse cakap nk beranak sangat2 dah nii. Nurse pun datang dengan rileksnye..sekali dia check dia kata eh puan dah fully dilate ni! puan tunggu kejap kami prepare barang. tak sampai 2 minit my labour room was filled with 3 midwives. Semua berdebar tunggu contraction datang and sama-sama jerit "pushhh!" dah macam hari sukan dah dalam ni. Midwives pun sangat2 membantu. Dia keep on cakap sikit lagi sikit lagi..walaupun dah beberapa kali push tak keluar2..ye ye je sikit lagi :P

sampai la diorang cakap puan! dah nampak kepala puann! push sikit lagi bagi bahu dia keluar pula! wahh..akhirnya jam 7.48am, lahirlah puteri sulung kami, Hani Sofia Binti Mohd Afwaz..alhamdullilah alhamdullilah alhamdullilah..diorg angkat baby and tanya, puan.. baby ni girl ke boy? masa tu mana lah pakai spek.tak nampak pun..so cakap jelah perempuan..sebab memang scan dua kali dah tahu perempuan.and hani pun terus dibawa ke paed sebab kes dah berak dalam air ketuban..bimbang najis masuk dalam perut..

lega betul dahh selesai. lupa terus sakit tu. tapi penat yang amattt. rasa mamai-mamai je lepas bersalin tu..papa pun dah kena keluar dah sebab diorang nak keluarkan uri pulak and jahit. bidan tekan-tekan perut pun mama dah tak rasa apa..terlelap terus lepastu..terjaga pun sebab nurse suruh bangun sebab diorang nak jahit..huaa..pastu tido balik..punyalah mengantuk dan penat..alhamdullilah okay je the whole process. siapa kata nightmare bersalin dekat hospital government? we were so thankfull to the midvives, doctors and nurses yang membantu sepanjang proses kelahiran ni. You all did a very good job :)

Then papa awak masuk..dia cakap terima kasih sebab kuat untuk melahirkan. sobsob. terharu T_T Dia suapkan air dan roti juga sebab nampak dah lembik sangat kot.hehe.. tak lama lepastu nurse datang bawak masuk awak..tanya la nurse tu berapa beratnya. dia kata 3.4kg. hohhh! semangatnyee anak mama!! ingatkan kecik sebab mama cuma naik 12kilos je sepanjang mengandung.. papa ambil awak dan azankan awak...hee this is real mann! lepastu nurse suruh susukan.haa mama pn dengan kekoknya try breastfeed awak..haha..tapi tu pun nurse ajarkan.dah la tak reti pegang baby kecik.takutla kann sebab awak sangat fragile lagi masa tu. tapi that feeling is PRICELESS. sebab macam tak percaya sangat ini baru keluar dari perut aku nii!! hehe..tapi tak nangis lagi masa ni.lepastu bila mak call, baruuu mama nangis. sebab baruu faham betapa besarnya pengorbanan seorang ibu..sebak tak terkata tak tau nak cakap apa..

alhamdullilah alhamdullilah alhamdullilah syukurlah urusan melahirkan dipermudahkan..to hani sofia, welcome to the world sayangku. Semoga membesar dengan sihat, bijak, cantik, cergas, ceria, menjadi penyenang hati semua orang dan semualah yang baik-baik saja. Mama papa loves you so much :)

you are so cuteee
and reddish too.haha

heres our first family potrait :D

Tuesday, January 27, 2015

Lucky

Finally this is my new simple blog layout.haha pakai template blogger sediakan je sebab sebelum tu pakai yang canggih canggih punya template tapi ade benda tak boleh tukar (maybe boleh je. tapi malas nak figure out) ;D
in memories :')

So my update? currently im married for almost 4 months+ to my macho man; mohd afwaz,  having my semester break (apaa?? sambung belajar lagi? heheh) yup..sekarang baru sudah sem 1 for my Phd in Halal Industry, baru pindah ke rumah sewa yang berdekatan dengan tempat kerja kami dan baru balik dari naik cruise selama 6 hari :)

The reason yang trigger me so much to write back is this cruise trip la. untuk orang yang pertama kali naik cruise, memang sangat2 kagum la macam mana sebuah kapal boleh accomodate almost semua benda yang kita guna daily. Therefore banyaklah gambar-gambar dari trip ni yang nak di share. Nak spam di instagram karang orang muntah pula sebab dah 2 minggu pun tak move on lagi dari cruisetrip tu..jadi, share disini jelah.sapa yang betul-betul nak tahu je yang akan baca. lagipun kalau tak tulis, lama-lama takut terlupa woi..sedangkan entry for wedding preparations pon sangkut sebab ade banyak details dah start lupa.

Ok. cerita dia macam ni.. beberapa bulan sebelum kahwin haritu, mak ada baca majalah wanita/keluarga. ade contest kena buat slogan "kenapa saya layak memenangi pakej pelayaran mewah ni?" mak cakap try lah, rezeki orang nak kahwin mana tahu boleh dapat..so i just give a try..slogan yang dibuat sangatlah sempoi..saya tulis; saya akan berkahwin pada bulan 8, dan saya berharap dapat pakej berlayar ini sebagai honeymoon untuk saya & bakal suami (lebih kurang macam ni la).
Tuah saya
Seminggu sebelum kahwin tiba-tiba dapat call dari majalah yg organize contest ni beritahu saya menang pakej berlayar tuu. Alhamdullilah. Haaa masin mulut mak kita..ingat nak bagi je kat mak abah naik cruise ni sebab abah dah lama teringin nak naik cruise and lagipun saya bayangkan percutian cruise ni mesti ramai orang-orang pencen macam tu hehe..tapi diorang kata takpelah, anggaplah ni hadiah dari diorang..wohaa seronok tak tau nak kata la sebab memang tak de plan honeymoon lagi dengan husband masa tu :D

Basically cruise trip yang kami menang ni selama 6 hari, 5malam. Berlayar dari Singapore ke Laem Chabang & Koh Samui dan balik ke Singapore semula. Haa, untuk daily report on board & off shore saya update in the next post lah pulak. terima kasih sudi baca ;)

Thursday, January 22, 2015

oh hi! :)

lama sungguh rasanya tak tulis kat sini..last post 12 feb 2014? haha..sekarang perasaan nak menulis tu datang pulak..maybe sebab dah ada masa bertenang sikit since kahwin haritu..banyak niiii nak cerita.especially about my wedding, the preparations, honeymoons, studies, and my current life.

sabaq naa..bagi ceq figure out macam mana nak tukar layout blog ni dulu.new year, new me, kenalah new blog apperance juga ye dop ;D