Tuesday, January 27, 2015

Lucky

Finally this is my new simple blog layout.haha pakai template blogger sediakan je sebab sebelum tu pakai yang canggih canggih punya template tapi ade benda tak boleh tukar (maybe boleh je. tapi malas nak figure out) ;D
in memories :')

So my update? currently im married for almost 4 months+ to my macho man; mohd afwaz,  having my semester break (apaa?? sambung belajar lagi? heheh) yup..sekarang baru sudah sem 1 for my Phd in Halal Industry, baru pindah ke rumah sewa yang berdekatan dengan tempat kerja kami dan baru balik dari naik cruise selama 6 hari :)

The reason yang trigger me so much to write back is this cruise trip la. untuk orang yang pertama kali naik cruise, memang sangat2 kagum la macam mana sebuah kapal boleh accomodate almost semua benda yang kita guna daily. Therefore banyaklah gambar-gambar dari trip ni yang nak di share. Nak spam di instagram karang orang muntah pula sebab dah 2 minggu pun tak move on lagi dari cruisetrip tu..jadi, share disini jelah.sapa yang betul-betul nak tahu je yang akan baca. lagipun kalau tak tulis, lama-lama takut terlupa woi..sedangkan entry for wedding preparations pon sangkut sebab ade banyak details dah start lupa.

Ok. cerita dia macam ni.. beberapa bulan sebelum kahwin haritu, mak ada baca majalah wanita/keluarga. ade contest kena buat slogan "kenapa saya layak memenangi pakej pelayaran mewah ni?" mak cakap try lah, rezeki orang nak kahwin mana tahu boleh dapat..so i just give a try..slogan yang dibuat sangatlah sempoi..saya tulis; saya akan berkahwin pada bulan 8, dan saya berharap dapat pakej berlayar ini sebagai honeymoon untuk saya & bakal suami (lebih kurang macam ni la).
Tuah saya
Seminggu sebelum kahwin tiba-tiba dapat call dari majalah yg organize contest ni beritahu saya menang pakej berlayar tuu. Alhamdullilah. Haaa masin mulut mak kita..ingat nak bagi je kat mak abah naik cruise ni sebab abah dah lama teringin nak naik cruise and lagipun saya bayangkan percutian cruise ni mesti ramai orang-orang pencen macam tu hehe..tapi diorang kata takpelah, anggaplah ni hadiah dari diorang..wohaa seronok tak tau nak kata la sebab memang tak de plan honeymoon lagi dengan husband masa tu :D

Basically cruise trip yang kami menang ni selama 6 hari, 5malam. Berlayar dari Singapore ke Laem Chabang & Koh Samui dan balik ke Singapore semula. Haa, untuk daily report on board & off shore saya update in the next post lah pulak. terima kasih sudi baca ;)

Thursday, January 22, 2015

oh hi! :)

lama sungguh rasanya tak tulis kat sini..last post 12 feb 2014? haha..sekarang perasaan nak menulis tu datang pulak..maybe sebab dah ada masa bertenang sikit since kahwin haritu..banyak niiii nak cerita.especially about my wedding, the preparations, honeymoons, studies, and my current life.

sabaq naa..bagi ceq figure out macam mana nak tukar layout blog ni dulu.new year, new me, kenalah new blog apperance juga ye dop ;D

Wednesday, February 12, 2014

Kelebihan Bulan Zulkaedah

Bulan Zulkaedah adalah satu dari empat bulan haram. Bulan haram adalah bulan yang amat dimuliakan. Bulan haram adalah bulan persaudaraan, perdamaian dan kemaafan.

Masyarakat kafir Quraisy menangguhkan permusuhan dan peperangan di bulan haram maka kita sebagai umat Islam hendaklah lebih menghormati bulan-bulan haram ini.

Eratkan silaturrahim, yang bermusuh, damaikanlah, yang berdendam, berlapanglah dan yang renggang, rapatkanlah, InsyaAllah hidup penuh berkat dan harmoni.

Tiada ibadah khusus dalam bulan Zulkaedah. Bulan Zulkaedah adalah bulan permulaan musim haji. Namun begitu sebahagian besar ulamak mengatakan bahawa umrah adalah lebih afdhal di bulan Zulkaedah berdasarkan Rasulullah SAW mengerjakan umrah-umrah beliau di bulan Zulkaedah dan haji tamattu' juga dimulakan di bulan Zulkaedah.

Daripada Abu Bakrah(1), sesungguhnya Rasulullah SAW telah bersabda, maksudnya:

Sesungguhnya zaman itu berputar sejak awal waktu Allah menjadikan langit-langit dan bumi. Satu tahun mengandungi dua belas bulan ini, darinya empat bulan haram, tiga dari empat bulan ini berturut-turutan iaitu Zulkaedah, Zulhijjah dan Muharram dan satu bulan berasingan ialah Rejab di antara Jamadil Akhir dan Sya'aban.

1. Peperangan Bani Quraizah

Peperangan ini berlaku pada tahun ke 5 Hijrah. Setelah tentera Ahzab telah ditewaskan maka malaikat Jibril AS telah memberitahu Rasulullah SAW bahawa Allah SWT telah memerintahkan nabi agar pergi ke perkampungan Bani Quraizah.

Bani Quraizah ialah satu puak Yahudi yang telah terlibat bergabung dengan tentera Ahzab, mengepung umat Islam semasa perang Ahzab. Rasulullah SAW yang masih belum sempat melucutkan pakaian perangnya telah mengerah tentera Islam mengepung perkampungan Bani Quraizah sehinggalah mereka menyerah kalah.

2. Perjanjian Hudaibiyah

Peristiwa ini terjadi pada bulan Zulkaedah, penghujung tahun ke 6 Hijrah. Antara sebab berlaku Perjanjian Hudaibiyah tersebut, Nabi SAW mengumumkan kepada kaum muslimin keinginan baginda Rasulullah SAW untuk berangkat pergi ke Mekkah bagi melaksanakan satu lagi ibadah iaitu dengan menunaikan ibadah umrah.

Hasil pengumuman tersebut yang diberitahu itu telah mendapat sambutan yang sangat baik oleh sekitar 1 400 orang sahabat dari kaum Muhajirin dan Ansar pada masa itu. Nabi Muhammad SAW berihram untuk ibadah umrah tersebut ditengah perjalanan dan membawa bersama-sama binatang yang boleh disembelih atau dikorbankan (al-hadyu) supaya ianya menjadi pentunjuk atau sebagai memberitahu kepada orang-orang lain bahawa Nabi Muhammad SAW keluar sedemikian bukan untuk bermaksud untuk berperang tetapi ianya semata-mata untuk menziarah ke Baitulullah iaitu Ka'abah, bagi menunaikan ibadah Umrah tersebut.

Dalam perjalanan ke Makkah, Rasulullah SAW telah disekat oleh kafir Quraisy dan dihalang dari memasuki Makkah. Berlaku beberapa perundingan dan ia membawa kepada perjanjian damai yang dinamakan "Perjanjian Hudaibiyah". Dalam perjanjian itu, Rasulullah SAW dibenarkan memasuki Makkah dan mengerjakan umrah hanya pada tahun hadapan serta tahun seterusnya dan gencatan senjata selama sepuluh tahun di antara Makkah dan Madinah.

3. Bai'atur Ridwan

Peristiwa ini berlaku sebelum terjadinya Perjanjian Hudaibiyah, Rasulullah SAW telah mengutus Usman RA ke Makkah untuk membahas masaalah mengapa rombongan Rasulullah SAW dihalang dari memasuki Makkah untuk mengerjakan umrah. Sesampainya di sana Usman bin Affan RA ditahan selama beberapa waktu oleh orang-orang Quraisy.

Dalam pada itu sampailah berita kepada Nabi Muhammad SAW bahawa Usman bin Affan RA telah mati dibunuh oleh orang-orang Quraisy. Maka Nabi Muhammad SAW dengan lantangnya menyatakan tekadnya : "Kami tidak akan tinggal diam, hingga kami berhasil menumpas kaum Quraisy".

Kemudian Rasulullah SAW mengajak berbai'at. Maka terjadilah Bai'atur Ridhwan di bawah sebatang pohon di tempat tersebut. Bai'at yang dimaksudkan ialah satu perjanjian yang berlaku antara Nabi Muhammad SAW bersama para-para sahabat yang ada ketika itu untuk bersatu padu dan bekerjasama menentang orang-orang kafir Quraisy.

Para sahabat berbai'at kepada Nabi Muhammad SAW untuk tidak takut dan lari meninggalkan medan perang sebagai tanda membalas dendam di atas kematian yang menimpa sahabat baginda Rasulullah SAW. Sementara itu Rasulullah SAW menepukkan tangannya yang satu ke tangan yang lain seraya berkata : "Pembai'atan ini untuk Usman bin Affan".

Setelah pembai'atan tersebut, yang mana telah didengari oleh pihak orang-orang Quraisy, barulah datang berita yang menyampaikan kepada Rasulullah SAW bahawa khabar terbunuhnya Usman bin Affan itu tidak benar.

4. Berlakunya Haji Wida'

Pada tanggal 25 Zulkaedah tahun ke 10 Hijrah, Rasulullah SAW meninggalkan Kota Madinah untuk menuju ke Kota Makkah bagi menunaikan Haji Wida' (Haji Penghabisan), baginda disertai seramai 10,000 kaum muslimin.

Haji tersebut adalah haji pertama Rasulullah SAW dan yang terakhir bagi baginda. Rasulullah SAW hanya mengerjakan sekali sahaja ibadah haji dan empat kali ibadah umrah sepanjang umurnya mengikut catatan sejarah.

5. Kematian Syeikhul Islam, Ibnu Taimiyah

Nama lengkap Ibnu Taimiyah ialah Taqiyuddin Abdul Abbas Ahmad bin Abdul Salam bin Abdullah bin Muhammad bin Taimiyah Al-Harrani Al-Hambali. Beliau dilahirkan pada hari Isnin, 10 Rabiulawal 66l Hijrah bersamaan 22 Januari 1263 Masihi di Harran. Beliau adalah seorang yang amat berjasa dalam melaksanakan dasar "pembersihan" dalam Islam.

Apabila umat Islam sudah mula menyimpang dan mencampur adukkan unsur-unsur bid'ah dan khurafat dalam ajaran Islam pada zamannya maka beliau tampil berusaha mengembalikan mereka ke landasan Islam yang sebenarnya. Beliau juga meninggalkan ratusan buah kitab karangannya yang menjadi rujukan sehingga sekarang. Karangan terbesarnya ialah Fatawa Ibnu Taimiyyah yang menjadi rujukan ahli fiqh dan hukum sehingga ke hari ini. Beliau meninggal dunia hari Isnin, 20 Zulkaedah 728 Hijrah. (28 September 1328 Masihi), dalam usia 67 tahun, setelah sakit dalam penjara lebih dari 20 hari.

Beliau menghembuskan nafas yang terakhir di atas tikar solatnya, sedang dalam keadaan membaca Al-Quran. Walaupun beliau juga seorang yang banyak dibenci orang kerana pendirian tegasnya, tetapi jenazah beliau diiringkan ke pusara oleh 200,000 orang lelaki dan 15,000 orang wanita.




Sumber dari http://www.al-azim.com

p/s: coming soon. this Zulkaedah =)