Tuesday, March 24, 2009

harapan aku.tolong lah dgr.sekali ni je aku mintak

dari setiap presentation,aku x mengharap byk sgt perkara.
meh aku bitau sikit satu bnde yg aku harapkan dr stp presentation.
aku rasa lect ptt bg sikit kate2 penghargaan ato yg sewaktu dgnnya kat student2 yg dh work super duper exteremely hard utk stp project. SIKIT pn xpe lah mak enon oii.aku x mintak byk pun.kalo nak kondem pun,silekan lah..tapi at least b4 habes tu,ckp laa sikit penghargaan kat student yg dh xtdo beberapa hari sbb dok wat keje tu.bila xde creds lnsg ni,aku rs cm purposeless gila evrithing yg aku dh wat. rs cm seminggu yg tdo x lena,mkn x knyg,kdg2 xtdo ni xde ape2 benefit pun yg kite dpt.dpt penat,pening,sengal 1 bdn ade la..hidup kucar kacir gilee..hisshh..taktau dh laa nak ckp ape..huhuhu..

tunggu lah aku jd lecturer nnt(insyaAllah.amin)..aku xkn treat student aku cmtu.sbb aku tau student2 x suka.huhu..nak tau x..rmai yg mengatakan yg aku sesuai mnjadik pengajar/c ikgu.?.jadik cikgu,lecturer ato yg sewaktu dgnnya.yg terbaru,paan ngan yaya kate aku sesuai jadik cikgu tadika.haha..comelnye kerjaya tu..tulaa..aku ni dlu degiy tanak dgr ckp mak dlu soh amk tesl.huhu..dh separuh jln ni..xkn nak patah balik.aku ade jgk pikirkan ape yg org sll ckp tu.mgkn ade btlnye jgk kan aku sesuai jadik c ikgu?hehe..c ube bygkan ank2 kec il memangiil aku 'teacher nadia' wah!comel amat :) tapi ape2 pun,trskan jah dlm architecture ni.bak kate hati kecik ku ni..huhu..

tibe2 aku terasa nak tulis knp aku rasa mengajar itu best.


kan masa hari guru,kite sll tgk cikgu2 dpt byk hadiah.hehehe..eh,bukan tu yg aku mksdkan..hehe..xde,kite tgk la cmne jasa sorg cikgu tu di hargai.kalo aku jd cikgu,aku terharu kot..yg lg besnya,bila kita jln2 kt shopping mall mana2,anak murid yg onh kite aja dlu,tego kite wlpn mgkn kite dh x igt die ni sape dn dari batch mana.

lagi 1,bile kite dh mati nnt,kite mesti nak tgglkn sedikit jasa.atopun ala mcm kite tgglkan amal la kate org..huhuhhuh..sori,aku xtau susun ayat.wlpn kite d h mati,kite pny ank murid tu kalo die amalkan ilmu yg kite pnh aja dlu,xke kite dpt pahala lg?dlm 30-40 org sekelas tu,xkn la sorg pun x amalkan ilmu yg kite pnh aja.haa.. penah korg pk kan pelaburan ms dpn ni?

ngeh3,tah pape je laaa post aku ni.x tau nak end cmane.tapi yg penting,aku nak cokolat!!(haha..tetibaa je) sp yg trase tu,sile lah cpt2kan bg cokolat kat aku yea :)

10 comments :

yaya_gelupur_sangat said...

haha nad..mention my name!!thanks..mmg gaya awak cam guru tadika pun..nak keje mintakla kat ibu kite..but actually nad,bende yang plg best jadi cekgu ialah sewakktu HARI GURU..dpt banyak hadiah..haha..

Anaspamie Hz Van Der Bass said...

nad!!! omg we are so i the same boat!! Dulu my parents pon urge me to take up tesl (mewarisi kerjaya turun-temurun our family katenye nwhatsoever lah). Tp nk jgak amik aed.Hoih tp nk nyesal pon x gne kan. Tp kan nad, kalo ko jadik lecturer, mesti ko jd students'fav lecturer pnye arh. Ad ciri2 seyh! :) Dan ..ya, kerjaya sbg guru tadika SANGAT comel. :P

Lagi satu, mmg byk jgak citer ak dgr psl lec archi. Yg ak dgr : diaorg kritik gila2 terok nih, tp x bagi justifikasi yg relevan kenapa design tuh x bagus . So disebabkan kte x tau kte salah part mana, kite pun akan mengulang kesalahan yg sama. x gitu? this is from my point of view la...:)

Hamboi panjang pulak ak mengomen. mcm nk kalahkan posting ko plak eh. Hehe:P

hajar DK said...

mase kecik dulu pun aku teringin nak jadi cikgu jugak. huhu,... tapi bile dah besar, aku tau profesyen itu tak sesuai utk aku yg bermuke garang ni.. haha.. nanti hari guru aku dapat hadiah paling sikit..kui3...

Mardhiah said...

budak archi adalah mereke y...

lack of sleep
lack of eat
lack of appreciation
lack of attention

full of anxiety
full of exhaustion
full of self-criticism

=pendek umur
=takde life


ahahahh~~
gile laa...

kak dee said...

yaya:haha,bak number mak awk

anas:seriousss???wohh3..xsangka2
hahaha..ade ciri2 c m ape tuh eh?bg justifikasi sikit(tgk tu..nak gk ade word dr arc hi.huhu)

hajar:hang toksah laa nak jd cikgu.sat g ank murid trauma nak p skolah

mar:exactly.and adekah kite still nak teruskan?

Mardhiah said...

hohooo~~
walaupun jwpn bg skln tu adalah objektif that is 'yes' or 'no'

tp sbbkn we're talking about archi,
jwpn bg skln tu subjektif!

bagaikn memanah tp asyik tak kene target.
hohohohooo~~

bobo ramli said...

teruskan yaaang terrmammpuu
aku pun tak tau kalau aku masih mampu nak teruskan ke tak

ihsanz26 said...

salam...aku faham nad... hurmm, semue org lalui masalah yang same sbnrnye, yela, penat giler wat keje bile sampai present tu kene kutuk kaw2... langsung appreciation pun xde kat student yg stayup memalam wat keje... sebenarnye perkara tu mmg selalu berlaku pada mane2 architecture student.. aku rase time keje lagi sakit bebanannye bile kite bhadapan dgn client...client pun byk perangai gak...so, kalo kite fikir secara positive, maybe ade hikmahnye kite dpt rase awal2 becoz maybe dpt mengjar kite erti kehidupan sbnr seorang architect... papepun nad, aku doakan ko berjaya lam project yg akan dtg...;)

syahmi von [z]ara said...

yea kak nadia...
anda sgt sesway jadik cekgu!
cz anda sgt byk mengajar sy zmn2 studio9 dulu(wah,wut did u teach me actually?)
jika anda ingin join the Kaedian-who-switched-to-other-courses Club,sila hubingi sy.
sy pasti anda masih ingat siapekah sy~

kak dee said...

mar:ad e perumpamaan xley blah! :P

bobo:kite sume mampu :B

ihsanz:mekaseyy ats doa kau.amin :))

syahmi:ahahahahah,of course kite igt lagi our so called 'nana'!
na-ah,x de btl2 tukar kos.biase lah bile emosi x stabil ni..c kp x pk btl2..kite kuat smgt lagi nak stay kaed.go go KAED!! :))

eh EH,smgt pulok :)