Thursday, August 23, 2012

baking time! #puding caramel

assalamualaikum semua..i'm back! selamat hari raya..dan minta maaf zahir batin kepada semua yang kite pernah sakitkan hati or ape2 jelahh..macam mana raya korang?best?
hehe..so today kita nak share recipe buat puding caramel..*gituu tetiba je nak share recipe..haha..ok ok..serious pleasee..ni bahan-bahan yang diperlukan untuk buat caramel ni..
  • 750 ml susu (susu tepung ke fresh milk ke semua boleh guna...kita selalu guna susu dutch lady)
  • 3 biji telur
  • 2 sudu gula kastor
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 6 roti (koyakkan kecik2)
  • ½ cawan gula (hanguskan) 
cara-cara
  1. Gaulkan susu,telur,gula kastor,esen vanilla dan roti ke dalam mangkuk.
  2. Panaskan gula dalam loyang yang nak digunakan diatas api paling kecil sehingga warna kekuningan.tapi kita ade letak air sikit dalam setitik dua..nak bagi senang cair.
  3. Kemudian masukkan campuran adunan roti tadi ke dalam loyang yang ada gula hangus.
  4. Kukuskan selama 30 minit di atas api sederhana.Nanti kita boleh tengok dia dah keras...nak tahu dia dah boleh angkat ke tak, cuba cucuk dengan pisau,kalau kt pisau takde melekat pape, boleh dah la tu..
  5. Angkat dan sejukkan loyang.
  6. Bila telah sejuk terbalikkan perlahan dalam pinggan. 
  7. sejukkan dalam peti sejuk..sebab caramel ni lagi best  bila makan sejuk-sejuk.

ni sebelum diterbalikkan

tadaa!ni lah hasilnyee..hehe..haa,senang je ni...selamat mencuba! =)

#tips: kalau tak suka manis manis sangat,adjust la gula tu..jangan letak ikut aturan ni..kurangkan sikit ke..hee~

No comments :