Saturday, July 30, 2011

air yang masin menyimpan banyak kenangan yang manis

giteww tajuk post.haha..tulis perhentian je macam agak cliche..so kena la puitis puitis sikit.tatkala bersama dengan nik nadia izyan kann~ haha

minggu lepas,sejurus selepas habisnye kem motivasi interschool debating campionship-IDC, kitorang beramai ramai gerak ke rumah nik nadia izyan.sorang kawan yang beriye iye ajak datang rumah die dari zaman matric lagi..kesian dia..bersungguh-sungguh ajak..nak nak bile dah nak grad ni...lagi berkobar kobar die nak kitorang dtg besut nuh..so, dia buat tawaran pegi ke rumah dia + trip murah gile ke pulau perhentian..haaaa.nik dan ayoh siap buat perbincangan kira-kira bagai dalam group tu.heehehe.comel pliss~


tapi sepanjang planning tuh..banyak lah jugak dugaannye..antaranya bila kawan-kawan yg rapat dengan nik nadia sendiri tak dapat pegi dengan alasan takde duit padahal tgk wayang/shopping sumetu boleh plak.ehemehemsilalahterase.huuu.kesiann nik nadia.saye selaku orang yang duduk sebelah beliau sepanjang heritage ni pun rase terseksa bile setiap hari kena dengar dia membebel cakap sedih la sipolan ini dan sipolan itu tak dapat join..lagi menyedihkan bile ade yang dah confirm tetibe tarik diri a few days before pegi.huuu.i feel u girl~.eceh T_T ey,nik siap buat entry kt blog kot utk pujuk kite semua gi.hehe

maka pada hari khamis 21julai haritu kitorang seramai 7 orang(aku, nik, hajor, leha, moon, ain, kak salma) naik lah bas dari greenwood yang kononnye gerak pukul 9.30pagi..tapi hampeh sekali bile last last die datang kul 10.30.penat tunggu tahu takk!!  wa ngan syibrah datang dr rumah diorang..bella pulak nanti amik kat pulau sebab dia pun tengah bercuti dengan family dia dkt perhentian~
 gambar peserta kem bina diri bersama nik nadia izyan, 2011 @ pulau perhentian


kitorang naik bas ekspress perdana.bess wohh bas niii!first time aku naik bas gi jauh2 mase gi pangkor,trip studio 9 matric dulu..oh btw, ape yg buat bas ni bestt?? sebab dia dua tingkat!hahaha..mak excited tau u olss.tapi bile dah naik..rase cam nyesal pulak amik seat atas..gegor bukan main kuat lagi.pening kepala ni..masuk jea bas masing2 tido..so x sempat la nak tengok lebuhraya karak kan..sedar sedar je tgk kitorang lalu jalan kampung..dah cuak dah..ni bas ni bawak gi mane ni..punya la darat..xtau ke jalan ke pantai timur mmg camtu.hoho

dalam pukul 6 camtu barulah kitorang sampai..naik meatu buntut haa lame gile duduk dalam bas T_T sampai-sampai je kat pekan jerteh ehemkampungafwazniehem kitorang tunggu la ayah nik datang amik..sambil tu terbeli la pau 80sen kt tepi tepi tu.sedap kott.hehehe..

malamnye kitorang kua gi supermah *ikut sebutan dorang* beli barang barang untuk camping kt perhentian nanti..haha.tapi banyak kemain stok makanan yang di bawak..xde rupe camping yang mencabar jiwa pun -__-;

pagi esok tu awal awal kul 830 dah gerak gi jeti.instead of rm70,kitorang kena bayar rm50 sajoh.hihihi..untuk pegi ke pulau tu..kitorang naik bot yang laju gilee..melambung lambung sume orang kat dalam tuh.haha..walaupun sakit tulang2 punggung..tapi semua orang enjoy.hihi ^_^



 bot yang sangat laju.tak pecaya tengok tudung masing masing

view dari jeti sebaik je jejak kaki kt pulau perhentian

 terus cicah kaki dalam air laut.
tengok leha..ni muke sebelum dia mabuk laut

sampai je semua orang tolong pasang khemah..nik plak semangat haa ajak terjun laut terus -___-; tapi kitorang ni dah lapa..kalau terjun kang naik darat takde makanan susah jugok tu.huhuhu..so kitorang pun main la masak masak dulu..owner tempat tu bagi je guna dapur dia..tapi kitorang bajet nak merasa la masak masak berlatar belakangkan alam sekitar..tu yang masak depan khemah tu -__- yang mane akhirnya membawak padah kat diri sendiri bile malam tu tetibe hujan lebat..lintang pukang semua orang lari selamatkan makanan.hahaha

main masak masak
tengok akak bella kite ni pakai life jacket siap. takut lemas kot mase siang sotong

dah le mase tu semua mcm dah low battery sebab petang nye kitorang pegi snorkle dekat 3 tempat.shark point, air berani dengan ape tah satu lagi.semuanyaa best! cantik sgt coral coral yang ade kat situ..subhanallah! tapi gayat pun ade bile snorkle kat laut dalam..sebab gelap giler kat bawah tu.and of course..penat yang amat..huhu..

ohh..lupe nak cte..petang tu..ingatnya before g snorkle kt 3 tempat tu..hajatnye nak amik la bella dekat resort yg dia stay..tapi apekan daya..bot lawan arah..so bile dah balik dari bersuke ria tu baru la kitorang amik bella..merajuk la makcik sorang ni sebab kena tinggal.hahaha.dah la dia msg berbaur merajuk tu dkt fon ayoh nik..memang ayoh nik cite la kat semua orang.hehehe.dan dan bella dapat tittle oh 'bella yg merajuk tu' =P

dekat shark point

esok pagi nye pun lepas breakfast semua orang terjun ke laut dalam sejam dua..lepastu semua orang naik darat balik sebab nak prepare food untuk bawak ke pulau rawa.pulau yg nik cakap banyaaakkk lagi coral cantikk cantik kat situ..tapi apekan daya..dah separuh jalan,ombak besar gilerr buatkan bot yang kitorang naik tu terumbang ambing sampai semua orang mabuk laut..so bot tu stop by dekat pulau yang berhampiran..pulau tu tempat penyu bertelor kate ayah jack(uncle nik) ..bile dah nak sampai ke darat..bot tu hampir terbalik ngan masuk air..habis semua makanan yang kitorang prepare takdi tu di bawak air~ wuuu..dah la masetu semua lapa..rase macam dalam cite survivor lak -__-;
 

dekat pulau survivor

yang mabuk mabuk seperti leha..leha..dan leha lagi haha.ade orang tanak ngaku dia mabuk laut jugok~ semua tersadai dekat tepi baring baring sebab tak boleh tengok laut..yang tak mabuk plak tolong ayoh nik kuar kan air dari bot mereka..memang mencabar gile la tengok sebab ombak kuat sangat sangat!terpelanting planting dorang tuu..bile dah lama2 stay..ombak pun dah cool down..bot pun dah kering.,kitorang still x boleh balik..huwaaa! sebab enjin bot x boleh start,,ahh sudah..so,semua pun mengisi mase lapang dengan bermain mafia wars.hahah!

yang tersadai tunggu enjin untuk ok balik

bila enjin dah okay..semua pun balik semula ke tempat camping kitorang tuhmasak masak n buat bbq terus sebab takut malam nanti hujan lagi.and sebab takut malam ni hujan lagi,kitorang alih siap siap semua perkakas masak and barang kt tempat teduh..

petangnye kami mandi laut lagi.a.k.a sesi mengajar kak hajor kite ni berenang.mygawd..baru ku tahu hajor ni takut air rupenye..patut pun x berapa hyper dari mule nak gi! hahaha..semua orang struggle mengajar makcik nih.. sampai calor balor ha tangan kaki semua sebab kak hajor kitew ni suke berenang dekat celah celah tiang jeti..
 macam macam gaye ade -____-

orang yang mabuk mabuk macam leha, memang dah x terjun dah la kann petang tu..pegi melayan angin petang katenye.padahal tido~ malamnye as expected..mmg hujan lebat gile!seb baik dah prepare awal-awal takdi..so takdelah kalam kalibut dah..malam tu kate nye nak main truth or dare lah nak pillow talk la..tapi lepas makan semua naik terus tdo.caitt!

pagi terakhir,breakfast kami adelah menghabiskan semua makanan yang ade..boleh kate licin la jugak.haha..padahal awal awal sebelum datang tu dah rase banyak giler..tengok tengok abis..dasar perut besar tong drum semuanye.hahaha~ lepastu cume beberapa je yang turun ke laut..ade jugak yg berkayak..tapi aku kayak sekejap sajo..lenguh tangan kot.sementara yang lain lain tu berjalan jalan amik gambo kat pulau perhentian dan jugak bagi ikan-ikan makan..

 yang masih bersemangat terjun laut di pagi terakhir

 
bergambar sebelum balik


pukul 10 semua naik kemas kemas barang and get ready to balik ke besut.heee sampai kat darat,nik bawak kitorang gi beli kopok lekor..petang tu pulak pegi ke bukit keluang..tempat merong mahawangsa nye penggambaran..memnag cantik lah..ade gua yg besar siap!kat situ picnik picknik makan kopok lekor,buah rambutan yg baru kait sebelum gerak.. ngan cempedak n pisang gorengg.tengok sunset le konon.huhu
 ni dah kat jeti besut dah.tengok air yg cokelat cokelet tu pun dah tau dah.huhu


sampai balik ke rumah nik dah nak pukul 8..bas kitorang plak pukul 9..haa,memang kalut la semua orang siap siap balik.hehe.tp macam mane pun still sempat naik bas and sampai kt kl pukul 6 pagi.turun je bas semua terketaq ketaq.sejuk macam peti ais kottt bas tuh! >.< huhu..so itu sajo catatan diariku sepanjang dok kat sana..

ape ape pun memang nak cakap time kasih banyok banyok kat nik, ayoh nik..sarah..ayah jack..ngan 1 famili lahh sebab layan kitorang kat sana.ngan mabuk laut..ngan nak balik awalnye lagi..ngan hilang purse nye pulak.ngan merajuk merajuk sumetu.hahaha.terimakasih banyak2..nanti nik kawin kitorang datang lagi insyaAllah ^_^

ayoh nik (atas) and uncle jack (bawah)

spotted:gambar gambar candid peserta camping
hajor yang muke high selepas minom coke 3 hinggit


moon lepas kalah judi.ohh~

dan paling femes..ikan pari pakai prada seperti dalam post sebelum ni.hehehe

ohh btw bende ni hajor pun dah ade citer kat belog dia..boleh la gi bace versi dia pulak.hehe

salam alaikum!










6 comments :

nadleha said...

onyonyonyo nak menangis i baca uolsss!tapi part mabuk tu bukan main byk eh.hahaha.kalau rindu2 saya baca post koraang2 ni laaa ;)

nadleha said...

onyonyonyo nak menangis i baca uolsss!tapi part mabuk tu bukan main byk eh.hahaha.kalau rindu2 saya baca post koraang2 ni laaa ;)

semut_atas_carpet said...

best gile kot gi pulau.oh

semut_atas_carpet said...

best gile kot gi pulau.oh

hajar DK said...

ish.. cam banyak menganjing aku je.. huk2... *terasa

Tinta Pejuang said...

suka cite nad! ;p tp xplula kan nk sbut nama kita yg penuh berulang2..malu i.huhu~ ;p