Friday, June 12, 2009

berkat

Aku rasa apa yang hajar cakap kat blog dia tuh betul dow.

Kita selalu merungut kenapa lecturer ini begini-begini dengan kita..kenapa die macam ini..kenapa dia macam itu..

Sebelum mengomen lebih panjang,apa yang paling penting yang aku nak tegas kan kat sini ialah kita perlu mendapat keberkatan dariNYA.


Jangan langgar hak kita sebagai seorang manusia.

Dalam alquran sendiri ada tulis, siang adalah masa untuk kita berkerja,malam pula untuk berehat.

Jangan ingat dengan stay sepanjang masa di tempat kerja itu akan membuahkan hasil yang lumayan.

kamu silap.


Sekarang cuba bagitahu sikit macamana nak dapatkan hasil yang lemayan kalau kerja itu di lakukan oleh hati-hati yang sedang sakit.tidak ikhlas,tidak redha dengan arahan yang diberikan?

Pernah pikir tak?

Bukan kah lebih baik jika kita work efficiently.

manfaatkan masa siang sepenuhnya dengan membuat kerja,supaya boleh kita mendapat rehat yang secukupnya di malam hari..

Kenapa orang lain tak berfikir macam ni ye?

Kenapa?


Satu agi,bila kononyaa kita stay sepanjang masa di tem pat kerja kita akan dapat buat kerja dengan cepat.

Salah


Kita ini manusia.bukan lah robot yang tak tahu makna penat.

Semakin lama kita akan semakin penat.kerja pun sudah tidak sebagus yang di harapkan

Lepas tu, bila balik ke bilik pulak mesti dah longlai.penat.

Lalu kita akan tinggalkan amalan-amalan yang kita selalu buat setelah solat..

Tengok tu..sekali lagi hak rohani kita di abaikan.


Bende ni menyedarkan aku yang kita semua semakin jauh d ari NYA

Ingat dengan melakukan hanya solat2 fardu saja sudah mencukupi?

Xsemestinya


Kita selalu cakap kita tak dapat keberkatan nya sebab DIA tak sayang kita.padahal sebenarnya kita send iri yan g tak sayang DIA.

Paham tak?

Ok, camni lah lebih kurang situasi ye..

Kita nak duit.untuk dapatkan duit,kita kene lah kerja..mana ada orang nak bagi kita duit free-f ree je kan?

Mcm tu la jgk dengan situasi kit a sekarang..mcm mana kita nak dapat keberkatan nya? kita kenelah bua t ben de2 yang sunat jgk..ingat DIA nak ba gi kem udahan untuk kite bekerja tu senang2 camtu je ke??


Duduk di ofis dengan mem buat tiada apa-apa ni membuatkan aku lagi banyak berfikir.sori laa..aku try nak post sumthing yang menyedarkan.tapi aku tahu aku pun xtak layak untu bercakap macam ni.sebab aku sendiri pun tak pernah lari dari membuat kesalahan.


apa-apa pun, cuba jangan blame orang lain atas kesalahan/masalah yang kita sendiri cipta/buat.ambil masa untuk muhasabah d iri.kenapa jad i begini.tanya diri kita.akhir sekali memang kita akan dapat jawapannya.semua berpunca dari diri sendiri..

renung-renungkan

1 comment :

hajar DK said...

huhu... betoi3....
aku rase semakin lame multidip ni, makin berkurang je pahale aku.. dah la memang sikit, dah tinggal kering kontang je ni.. huhu....