Saturday, June 16, 2012

baking time #pavlova

assalamualaikum =)
lastly sempat pun nak mengasapkan dapur masa cuti sem ni.hahaha..kalau tak..busy je manjang -___- 

so semalam saya buat pavlova..dengan beberapa reference dari internet dan youtube, maka my first try buat pavlova......menjadi! hehehe cuba tengok gambar bawah ni...kuikuikui..alhamdullilah..happy kott :p


let me share the steps nak buat pavlova ni..senang je..(eceh..ayat cliche orang dah boleh buat something..haha..kalau tak jadi, mesti kata susah la ape lahh.haha)

Bahan-bahan :
4 biji putih telur 
1 cawan gula kastor
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping :
whipping cream
buah-buahan masam contohnya strawberry,kiwi etc

steps
bancuh :
  • pukul putih telur guna hand mixer dengan kelajuan perlahan sehingga adunan menjadi lembut..nampak cam buih2 gitu..
  • kemudian, masukkan gula sikit sikit sambil terus putar adunan (time ni boleh la tambah kelajuan mixer tu..no 4 ke 5 ke..). nanti makin lama, adunan ni akan bertukar menjadi putih berkilat. Bila diangkat dia akan mengeluarkan tanduk..bak kate a few blogs lah..haha..maksudnya kalau angkat mixer tu, adunan tu tak cair dan menitik2 jatuh dari besi tu..dia lekat elok :D
  • then, masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati. nak tahu adunan ni jadi ke tak, cuba telangkupkan bekas yang kite bancuh tu,kalau dia tak jatuh,maksudnya jadi la tu :) 
  • lepastu masukkan tepung jagung dan cuka. Gaulkan menggunakan spatula atau senduk kayu. takyah guna mixer dah ye..
  • ambik kertas minyak dan alaskan pada loyang yang kita nak guna untuk bakar tu..oh sebelum tu lukis la satu bulatan. adunan tu diletakkan dalam boundary bulatan yang kita lukis tadi. Pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah.not sure ape jadi kalau tak buat cmni..hehe..ikut jelah resipi kan =p


bakar :
  • Panaskan oven pada suhu 150' C. Saya panaskan 15 minit lebih awal. Letakkan rak di tengah bahagian oven. 
  • Masukkan adunan dan bakar pada suhu 150' C. agak agak dah 15 minit, turunkan suhu kepada 140'C dan biarkan dalam oven selama 1 jam. kenapa buat cmni?sebab kalau api panas sangat, takut luarnya je akan garing tapi dalam tak masak
  • nanti warna adunan tadi bertukar menjadi coklat muda. Bila dipegang terasa garing di luar dan lembut bahagian dalam. boleh dahla tutup suis oven.. tapi biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan keluarkan meringue terus dari oven. Tunggu sehingga sejuk.


hias :
  • Bila rasa nak makan, baru letak whipped cream dan hias dengan buah-buahan yang siap dipotong. Kalau hias awal sangat nanti takut pavlova tu pecah..maklumlah..dia kan rapuh T.T



tadaa! sedia untuk dimakan.




extra tips :
  • untuk memudahkan asingkan telur kuning dan telur putih, gunakan telur yang disimpan dalam peti sejuk.
  • sebelum buat pavlova, check dulu peralatan yang digunakan kena bersih dari sebarang air dan kesan minyak.kang ade yang tak jadi kangg.. 

p/s: a few minutes lepas amik gambar di atas, pavlova saya crack..omoo rapuh sangatt!! T_T  so again, ingatlah, kalau nak makan je baru letak topping semua tu..kalau tak,confirm pecah sebab pavlova ni ringan..tak boleh tampung bende berat2 atas dia..huhu
  -__-

okeh, selamat mencuba! =)

No comments :