Wednesday, August 3, 2011

biskut batik

hai cik puan cik puan skalian~
hamik kau resipi biskut batik.ramai jugak orang selalu tanya tapi aku ni pun kadang kadang lupa..so better tulis kat blog..senang sikit orang nak refer pasni =)

jadi,ni la bahan bahan yg di perlukan..sorry la kualiti gambar macam ni.kan cable fon kan hilang..so terpaksa amik gambar dengan fon fon skali..huhu..untuk buat kek batik ni..kene ade buttercup yg besar tu, susu pekat 1 tin, biskut meri 1 paket, ngan milo 400 gram gitu



mula mula masukkan susu pekat 1 tin  ngan buttercup (semua skali..kalau boleh potong potong sikit bia die cepat melebur sikit) tadi dalam periuk dan panaskan


kacau kacau sampai die lebur

lepastu masukkan milo 400g tadi..kacau kacau lagi sampai die menggelegak..mase ni bau dia sangat best!! hehe ^_^

lepastu slow kan api ataupun tutop terus (sebab takut hangit pulak bhgn bawah tu) dan masukkan biskut meri yang dah di pecah dua.macam gambar di bawah ni..tapi jangan pulak masukkan semua sekali gus.pecahkan dalam 8-9 keping biskut..pastu kacau..pastu pecah lagi..pastu kacau lagi..haa.kalau tak jenuh la kau nak bagi dia sama rata..


lepastu kite kacau kacau lagi bagi sebati

haa.dh siap tu boleh la masukkan dalam bekas tupperware..biasanya ikut resipi ni,boleh la dpt dlm 4 tupperware saiz kecik tu.dah masuk kan tu,amik sudu and padat padatkan dia.kalau boleh bagi takde kosong kosong ruang udara kt bhgn bawah tu..pastu masuk laa dalam fridge.baru best makan sejuk sejuk.hehehe



ni contohnye bila dah siap potong.tapi ni google punya image jelah.hehe


haa,cmtu jela cara nak buat dia.senang gile ok.selamat mencuba!

p/s:milo n susu pekat tu boleh je nak kurangkan kalau korang x suka kek batik ni manis manis sangat.ikut diri sendiri lah ^_^

salam alaikum!

4 comments :

Tok Nyadat said...

Sorry, soalan biskut batik tu pi masuk dalam komen tajuk yg di bawah... tersilap placing.....dah banyak ke buat biskut untuk raya???

donad said...

hooo..patutlaa carik balik x jumpe smlm :P

kek batik mane sempat nak bwk gi perhentian haritu sbb kan baru je habis pogram debat tu pakcik.hehehe

biskut raya tak buat pun lagi.hehe.baru 5 hari puasa.rilek dlu.hihihi..pakcik dah buat ke?ke muna yg buat?hik3

t a u f i k said...

salam.. waaaa sedapnye kuih batik.. kalau kat bazar mesti beli kuih ni.. thanks for the recipe :)

Tok Nyadat said...

Saya takbuat kueh laa.. tu kerja prempuan (betulke?). Muna? sibuk jaga Chek Cik dia ulang alek HUSM. Kueh? Biasanya MakEngku yang buat.. ops sorry bukan buat, BELI kueh raya....